Fietsrij

fietsrij 2Wij als school staan stil bij de veiligheid van uw kind(eren) in de schoolomgeving. Onze school is dan wel rustig gelegen maar wanneer de kinderen zich naar school of naar huis verplaatsen, komen ze mogelijk enkele drukke wegen tegen.

Daarom organiseert de school al jaren de fietsrij. Het aantal kinderen dat er dagelijks gebruik van maakt bewijst dat het een goed initiatief is dat we dan ook graag behouden. De fietsrij wordt enkel na school om 15.20u georganiseerd. In het verleden was er 's middags ook een fietsrij maar daar werd steeds minder gebruik van gemaakt waardoor ze niet meer doorgaat.

Voor diegenen die de fietsrij niet kennen lichten we de werking even toe.

De fietsrij is bedoeld voor kinderen vanaf het eerste leerjaar t.e.m. het zesde leerjaar. U als ouder beslist en spreekt zelf af met uw kind(eren) of er gebruik gemaakt wordt van de fietsrij. De leerkracht die de fietsrij begeleidt vertrekt tussen de 5 en 10 minuten na schooltijd. De kinderen die op dat moment klaar staan in de fietsrij worden door de leerkracht meegenomen.Wij doen als school geen controle op aanwezigheid van kinderen die gebruik maken van de fietsrij.

We vragen echter aan alle kinderen die op de route van de fietsrij moeten zijn, de fietsrij ook te gebruiken wanneer ze niet vergezeld zijn van een begeleider. Op die manier leren we de kinderen om zich op een veilige manier te verplaatsen in het verkeer. Kinderen vanaf het 5de leerjaar kunnen de route misschien wel zelfstandig nemen maar we vragen toch om mee te gaan met de fietsrij. Op die manier geven de oudere kinderen het goede voorbeeld aan de jongere kinderen. Wanneer ze in groep verder rijden, kunnen jongere kinderen met hen mee fietsen. Zo zijn ze beter zichtbaar (zeker tijdens de donkere winterdagen) en verplaatsen alle kinderen zich veiliger naar huis. Dat is uiteindelijk wat we allemaal willen.

Alle kinderen die met de fietsrij mee gaan, dragen verplicht een fluovestje!

De kinderen komen na het belsignaal naar de fietsenrek bij de uitgang aan de Tichelovenstraat met hun fiets. Bij de poort wordt een rij gemaakt door de aanwezige kinderen en ze wachten tot de begeleidende leerkracht aanwezig is.

1) De leerkracht fietst na school mee met de kinderen om over te steken op de Sint-Trudostraat (aan de SPAR). 

- De groep kinderen die naar rechts moeten in de Sint-Trudostraat rijden vanaf daar zelfstandig verder over het fietspad.

- De groep kinderen die naar de Bollisstraat moeten, worden overgelaten op de Sint- Trudostraat waarna ze zelfstandig naar rechts rijden en meteen links  de Bollisstraat inslaan.

- De kinderen die na het oversteken van de Sint -Trudostraat naar links rijden, worden verder begeleid door een leerkracht.

2) Na 100 meter worden de kinderen die links af moeten slaan naar de Dijkerstraat overgelaten door de leerkracht waarna ze zelfstandig verder fietsen.

3) De fietsrij volgt verder de Sint- Trudostraat. Onderweg slaan de kinderen rechts af de Tielensstraat, de Steenovenstraat of de Leemstraat in waarna ze zelfstandig verder fietsen.

4) De kinderen die links af moeten slaan naar de Langegrachtweg worden door de leerkracht over gelaten.

5) De fietsrij rijdt verder tot aan de Peerderbaan. De kinderen die over moeten steken naar de Achterstraat worden door een gemachtigd opzichter over gelaten. Mocht deze er niet zijn, dan zal de leerkracht de kinderen over laten.

Daar stopt de fietsrij. De kinderen fietsen vanaf dan zelfstandig verder. 

Het is goed als ouder dat u met uw kind afspreekt welk de veiligste weg naar huis is. Maak hen duidelijk waar ze de fietsrij verlaten en hoe ze zelfstandig moeten verder fietsen.

Wij hopen iedereen zo volledig mogelijk te hebben ingelicht en hopen samen met u op een veilig schooljaar.

Hieronder het plannetje met de route van de fietsrij.

fietsrij

 

Contact

Tichelovenstraat 2 - 3990 Peer
Telefoon: 011/63.30.32
secretariaat@bsticheleer.be
directie@bsticheleer.be